Runsten U887
En av de vackraste!
 

Runstenen i Skillsta
Ca 2 mil sydväst om Uppsala.

 

Runinskrift:

Joger och Fastger och Aurikr (Örik) lät resa stenen efter Borger fader sin, den frejdade.

Själv högg Örik efter sin fader runorna dessa.
Tyd den som kan.

Ornamentik

Denna vackra runsten har överst en bevingad drake med vacker vinge. Nedanför finns huvuddraken, den runbärande draken som har rikligt med extra ornamentik, kropp, tassar och huvud är huggna med största omsorg.

Vid mitt besök hösten 2006 växte gräset högt framför runstenen, inga spår av besök kunde ses. Sorgligt när ett så vackert konstverk inte får den uppmärksamhet som den förtjänar.

Nu finns den som kopia i Runstensparken i all sin prakt.

En anledning till att få besöker runstenen är dels att den var kraftigt överlavad fram till år 2006 då Runverket både rengjorde och målade stenens huggspår.

En annan anledning är förståss att drakarnas kroppar behöver olika färger för att hela motivet ska upplevas på rätt sätt.

När jag har visat mina bilder med uppmålade runstenar så är det den här som de flesta tycker motsvarar vad de menar med en runsten. Den har rätt form, rätt färg och är stor, välhuggen och vacker.... och jag kan bara hålla med.

Det märkliga med denna runsten är att runristaren inte verkar vara någon runristare och han har inte huggit några fler runstenar vad vi känner till. 

Om detta verkligen är hans första och enda runsten så måste han vara verksam inom andra områden som keramik, trä eller målningar. Även om han inte var runristare i första hand så var han en skicklig konstnär med gott självförtroende.

Denna runsten visar oss en glimt av all den vackra konst som frodades under vikingatid. Jag tror att den här runristaren har gjort många, många fler konstverk men som nu är spårlöst borta eftersom de gjordes i "förgängligt" material som tyg och trä. 

 

Uppdaterad 16 mars, 2020 av Kalle Runristare